Mari West: #43 Feminismi õied (1)

Copy
Foto: Mihkel Lappmaa, fotograaf Siim West

Neljakümne kolmandas saates räägivad püsieksponaat Mihkel Kunnus ja hobifeminist Johanna Ross. Saatejuht Hardo Pajulal on taaskord miljon küsimust, mille vastuseid ta usinasti kaustikusse konspekteerib.

Üheks nendest küsimustest on intersektsionalismi mõiste. Ka mina püüdsin seda sõna endale selgeks teha. Tõlkisin selle imelooma inglise keelest oma kõige parema äranägemise järgi. Intersektsionalism on sotsiaalne analüütiline käsitlus, mis peaks aitama mõista, kuidas grupi ja üksikisiku sotsiaalsed ja poliitilised enesemääratlused toovad kaasa unikaalse kombinatsiooni diskrimineerimisest ja privileegidest. Need faktorid on sugu, rass, seksuaalne orientatsioon, religioon, puue, pikkus, vanus, kaal ja seisus. Need eralduvad ja kattuvad sotsiaalsed tunnused kas tõstavad su üles või tambivad jalge alla. Ma luban, et see oli selle loo kõige keerulisem lõik.

Kui kuulasin saadet, hakkasid mulle igasugused enda lood meelde tulema. Lood, mis on seotud rassi, soo ja usuga. Ma olen ainult üks kord elus saanud tunda rassilist diskrimineerimist. Õppisin Saksamaal Heidelbergis kaks semestrit vahetusüliõpilasena.

Tagasi üles