Marina Paula Eberth: unistus sillast

Foto: Mihkel Lappmaa, fotograaf Lembit Michelson

„Kui unistad, siis unista suurelt!“ ütles minu geštaltteraapia õpetaja Alf Eldh. Tema innustusel julgesin 1993. aastal esimest korda elus oma mõttepiirangutega loodud väiksest kastist välja mõelda. Tolleaegne unistus on mind edukalt kandnud ja täna julgen ette võtta veelgi suurema kujutluspildi: ma unistan sillast tavameditsiini ning täiend- ja alternatiivmeditsiini ehk TAM-i vahel.

Kui küsimus on elus või surmas, on tavameditsiini saavutused hiilgavad nii intensiivravis kui ka operatsioonide näol. Tänapäeva tehnoloogia on aidanud luua erakordseid „intelligentseid“ ravimeid, mis leiavad kehas üles just need rakud, mis abi vajavad, ravides närvikoe müeliinikihti või tugevdades luukudet. Krooniliste haiguste ja psühhosomaatiliste sümptomite puhul pole aga tavameditsiinil kuigi palju pakkuda. Ravimid annavad vaid ajutist leevendust, kuid ei kõrvalda haiguse põhjust ja see tähendab, et paljude sümptomite puhul pole inimestel võimalik päriselt terveks saada.

TAM hõlmab väga erinevaid lähenemisi ja teraapiaid, mida ühendab holistiline ehk terviklik vaade inimese tervisele. TAM teraapiates on inimene kesksel kohal ja terapeutiliste sekkumiste eesmärgiks on toetada keha loomulikku tervenemisvõimet, et taastada keha-meele-hinge tasakaal, teiste sõnadega terve, elus toimiv ja õnnelik inimene.

Tagasi üles