Doris Kareva: tähtede tarkus ja taevakivi (1)

Doris Kareva
, kirjanik ja kriitik
Copy
Foto: Markus Tamm, fotograaf Kaido Vainomaa

Tähtede tarkust on tunnetatud paljudes kultuurides, see avaldub ühtpidi astronoomias ja astroloogias, teistpidi aga keele olemuses, juudi müstikas ja ruunikirjades. Tähtede ja numbritega puuklotsid, millest vaevu kõndima ning kõnelema õppiv laps sõnu moodustab või torni ehitab, on väärtuslik ettevalmistus eluks – mitmeski usundis on just tähed ja arvud universumi ehitusmaterjal.

Kreeka filosoofi, loodusteadlase ja matemaatiku Pythagorase seletuse järgi on looduses esinevad mustrid nagu muusikalised harmooniad, mis põhinevad arvudel. Tema jaoks oli eksistentsi põhiline koostisosa just arv; Pythagoraselt pärineb ka sfääride harmoonia mõiste. Kirglikult veendunud arvude tähenduslikkuses oli ka 1856. aastal sündinud legendaarne elektriinsener Nikola Tesla.

„Et mõista universumi saladust, tuleb keskenduda energiale, sagedusele ja vibratsioonile,“ kirjutas Tesla. „Et mõelda selgelt, tuleb olla mõistlik; et mõelda sügavalt, tuleb olla hull.“ Tesla kinnisideeks oli, et arvud 3, 6 ja 9 on põhivõtmeks maailma olemuse mõistmisel – nad võivad eksisteerida puhta energiana oma identiteeti kaotamata, läbi nende manifesteerub energia mateeriana ja kõik teised arvud on tuletatud neist kolmest. (1+2+3+4+5+6+7+8+9=45, mis omakorda taandub 9-le.) Number 3 esindab universumi vahetut allikat; hinduismis märgib see õnnistust; muinasjuttudes kordub kõige sagedamini just number kolm. Number 6 sümboliseerib sisemist jõudu, mis võimaldab lahendada ülesandeid. Ring koosneb 360 kraadist, mille ristsumma on 9; poolring on 180, ristsumma samuti 9, veerandring 90 kraadi ja ka 45 kraadi ristsumma on 9. Number üheksa on maagilise tähendusega ka eesti folklooris.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles