Neli saadet psühholoogiast, hirmust ja muust

Hardo Pajula
, EBSi vaba majandusmõtte professor
Copy
Foto: Andre Taal

#34 Hiiepuu hing

Helle Kaasik ja Anna Luik

Tähenduse teejuhtide kolme esimese numbri teemad olid: paradigma vahetus, meditatsioon ja psühhedeelikumid. Kui esimene märkis maha eesmärgi, siis järgmises kahes oli juttu vahenditest. Mõlemad kasvasid välja Charles Eisensteini ja Rupert Sheldrake’i vestlusest. „Paljud inimesed on tõmmatud paradigma vahetuse debatti tänu meditatsioonile ja psühhedeelikumidele,“ ütles Sheldrake selles keskustelus, „sest nende jaoks ei ole enam tegemist abstraktse aruteluga, vaid millegagi, mis puudutab nende isiklikku kogemust.“ Sheldrake väidab usutavalt, et põhimõttelistes küsimustes ei mõjuta inimesi üldjuhul intellektuaalsed ega empiirilised argumendid, vaid vahetud isiklikud kokkupuuted.

Tähenduse teejuhtide saatesarjas tulid psühhedeelikumid esimest korda jutuks 2019. jaanuaris salvestatud „Hiiepuu hinges“, kus mu vestluskaaslased oli Helle Kaasik ja Anna Luik.

#94 Tuleviku psühholoogia

Marina Paula Eberth ja Alar Tamming

„Akadeemilises maailmas tunnustatud antropoloog Michael Harner, kes tegi Amazonase džungli väliuuringute käigus läbi šamaani initsiatsiooni, väidab, et lääne psühhiaatria on vähemalt kahel viisil tõsiselt kallutatud. Esiteks, on ta etnotsentriline, mis tähendab seda, et ta peab omaenda inimpsüühika ja reaalsuse käsitlust ainuõigeks ja kõigist teistest lähenemistest paremaks. Ning teiseks, ta on kognitsentriline (täpsem termin oleks vahest pragmatsentriline), mis tähendab, et ta arvestab ainult tavapärases teadvuseseisundis saadud kogemuste ja vaatlusandmetega,“ kirjutab Stanislav Grof raamatus „Tuleviku psühholoogia“ (e. k. 2008), millest me rääkisime 94. saates Marina Paula Eberthi ja Alar Tamminguga.

#157 Hirmu põhivormid

Georgi Abolõmov ja Daniel Vaarik

„Me oleme tupikus, ja kui me nii jätkame, ei pruugi me sellest elusalt välja tulla,“ ütleb Stanislav Grof kahekõnes meediaplatvormi Rebel Wisdom kaasasutaja David Fulleriga, keda me intervjueerisime Tähenduse teejuhtide avanumbris („Kes meist on siin õigupoolest naiivne?“, 9.20). Kuidas kõnealusest tupikust välja tagurdada?

Võib-olla oleks üks samm see, kui mõtleksime üheskoos, mis on see, mida me tegelikult nii väga kardame. Ma ise olen arutlenud sageli nii, et kui ma ei kardaks praegu asja A, siis ma kardaks tõenäoliselt asja B. Mis luurab aga A ja B taga? Sellest küsimusest me poksitreener Georgi Abolõmovi ja Levila eestvedaja Daniel Vaarikuga alustasimegi.

#202 Püha tamme raiumine

Indrek Vainu ja Madis Vasser

„Kui sa töötad keskkonnakaitse professionaalina kuskil ametkonnas, siis sinu päevad mööduvad reeglina nii, et sa vaatad mingeid riiklikke arengukavasid ja eelnõusid, tagasisidestad neid ja ütled, et näe: „Leheküljel 17 võiks see number olla natuke väiksem (või natuke suurem).“ Samal ajal saad sa ise aru, et kogu see dokument on täielik jama, aga ei saa seda minna ütlema, sest ministeeriumis ei ole sellise jutu jaoks kõrvu,“ ütles Tähenduse teejuhtide 202. vestluse ühes kõige meeldejäävamas kohas keskkonnakaitsja Madis Vasser.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles