Neli saadet progressist, Silcon Valley millenniumist ja antikristusest

Hardo Pajula
, EBSi vaba majandusmõtte professor
Copy
Foto: Mihkel Lappmaa

#33 Elekter ja inimene

Andrus Kivirähk ja Marju Kõivupuu

„Me kasutame elektrit, aga elekter meid ei kasuta... Kust me seda teame? Võib-olla on just elekter see, mis ajab meid kõike seda tegema, mis me tõeliselt teeme. Võib-olla ei taha ükski inimene sõda, aga elekter sunnib peale, sest talle meeldib inimesega mängida. Laseb teda, vaest looma, uurida iseend ja muid asju, laseb teda ehitada suuri maju ja sildu, laseb teha masinaid ja mööbleid, pilte ja kujusid, raamatuid ja helisid ning järgmisel silmapilgul laseb kõik purustada,“ kirjutas Tammsaare Teise maailmasõja eelõhtul romaanis „Põrgupõhja uus Vanapagan“.

Need sõnad kõlasid ajakohaselt juba 2019. aasta alguses, 37 kuud enne Ukraina ja 57 kuud enne Lähis-Ida sõjatandri avanemist. Marju Kõivupuu kirjutab sellest vestlusest siinsamas veidi lähemalt.

#67 Silicon Valley millennium

Arne Hiob ja Tanel Tammet

„Lugesin äsja John Gray suurepärast raamatut „Surematuse saavutamise komisjon“, mis räägib religioonijärgse maailma katsetest kasutada surematuse saavutamiseks teadust," kirjutab Nassim Taleb oma raamatus „Antihabras“. „„Singulaarsusmõtlejad“ (nagu Ray Kurzweil), kes usuvad inimese võimesse elada igavesti, tekitavad oma püüdlustega minus intensiivset tülgastust – sedasama oleksid tundnud antiikaja inimesed,“ jätkab Taleb sealsamas.

Ray Kurzweili „singulaarsusmõtted“ andsid mulle tõuke kutsuda „Tähenduse teejuhtide“ 67. vestlusringi arvutiteadlase kõrval ka teoloog, sest mulle on Ränioru tehnoloogilise lunastusõpetuse tagant paistnud juba ammu kristliku eshatoloogia kõrvad. Tanel Tammet astub üles ka tänase lehe füüsikanurgas.

#90 Antikristuse ahvatlus

Tiit Aleksejev ja Andreas Veispak

Selles koosseisus olime stuudios teist korda. Kui 36. vestlusringis „Stalinism kui tsivilisatsioon“ oli keskustelu aluseks Princetoni ajaloolase Stephen Kotkini teos „Magnetic Mountain“, siis 2020. aasta augustis tõi meid kokku Tiit Aleksejevi „Palveränd“, mis räägib esimesest ristiretkest. Sealt kandus jutt ristisõdadele ja õhtumaa ajaloole laiemalt.

„Antikristus kopeerib Kristuse lunastust ja tulekut. Ta kehtestab oma riigi ja sooritab imetegusid: lavastab oma surmast ülestõusmise, teeb terveks vigased, nägijaks pimedad jne,“ rääkis Tiit, kui tundsime huvi igihalja küsimuse vastu, kas ristisõdade taga oli Kristus või Antikristus. Teisisõnu, vahetegemine pole lihtne ülesanne. Nagu oligi arvata.

#167 Mida Progress tahab?

Mikael Raihhelgauz ja Andres Reimann

„Iga kultuuri südamikus on troon ja sellel troonil on keegi või miski. Keskajal istus seal Kristus. Nüüd oleme ta sealt minema peletanud, ent troon ei jää tühjaks. Mis tuleb asemele? On see Mina? Raha? Antikristus? Materialism? Mis see on? Me kummardame niikuinii midagi,“ ütles lehe 22. numbrile antud intervjuus Inglise kirjanik Paul Kingsnorth („Stsientism ja seks“, 8.22). 167. vestlusringis rääkisime kõnealuse usutluse aluseks olnud Kingsnorthi esseest „What Progress Wants“.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles