Siret Liivamägi: pikema ja tervislikuma elu suunas ehk inimene 2.0

, Happy Aging kliiniku asutaja ja tegevjuht
Copy
Foto: Mihkel Lappmaa, fotograaf Mari Makarov

Jeanne Calment on läinud ajalukku kui üks kõige kauem elanud inimesi. Ta suri 122 aasta ja 164 päeva vanuselt. Ent lisaks kõrge numbri poole püüdlemisele on tõstatunud uus küsimus – kuidas kogeda elu, mis lisaks pikaealisusele oleks ka elamisväärne.

Pikaealisus maailma erinevates nurkades

Kui Charles Darwin 1835. aastal Galapagose saartele jõudis, ei osanud ta ilmselt ette kujutada, et sealt leitud hiidkilpkonn Harriet elab pika elu ning sureb alles 2006. aastal. Väidetavalt 175-aastasena, sajand kauem kui tema leidja.

Milline on inimeste eeldatava elueaga seotud statistika? 2022. aastal oli Eesti meeste oodatav eluiga 73,6 aastat, naistel 82,3. Jaapanis seevastu oli 2020. aastal meeste keskmine eluiga 84,6 ja naistel 87,8. Jaapan ei ole siin loetelus juhuslik võrdlus. Okinawa saared Jaapanis, Sardiinia Itaalias, Nicoya poolsaar Costa Rical, Ikaria Kreekas, Loma Linda Californias on teadlaste tuvastatud viis piirkonda maailmas, kus sajanda eluaasta tähistamiseni jõuab keskmiselt kõige rohkem inimesi. Seal esineb vähem kroonilisi haigusi, nagu vähk ja südame-veresoonkonna haigused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles