Hardo Pajula: neli saadet suhetest ja ilusast muusikast

Hardo Pajula
, EBSi vaba majandusmõtte professor
Copy
Foto: Andre Taal

#29 Stseenid kolmest abielust

Kleer Maibaum-Vihmar ja Ingomar Vihmar

„Selles äärmuseni kontsentreeritud loos lahatakse skalpelli täpsusega kahe inimese suhet, nende koosolemist ja teineteise vihkamist. Minu jaoks on oluline silmas pidada, et kõik need sõjad ja vastuolud, mis praegu maailmas on, lähtuvad tegelikult kahe inimese suhetest. Seda, mis toimub kahe inimese vahel, näeme ka väljaspool. Lavastus annab hea võimaluse vaadata ühe suhte kaudu, miks toimub meie ümber see, mis toimub, miks on nii palju mittemõistmist ja otsest viha. Miks me valime armastuse asemel hirmu?“

Need Ingomar Vihmari lavastuse „Surmatants“ kavalehel trükitud sõnad jäid meelde ka Kait Habakukele, kes kirjutab kõnealusest saatest siinsamas pisut pikemalt.

#175 Kakskümmend tuhat katelt

Agne Kivisaar, Ain Kivisaar ja Kaie Metsla

„Meri kohises nagu kakskümmend tuhat katelt,“ kirjeldab Joseph Conrad romaanis „Lord Jim“ aurik „Patna“ hukku. Möödunud aasta novembris Agne ja Ain Kivisaarega salvestatud vestluses ei tulnud kõnealune romaan jutuks esimest korda. Olin varem samast raamatust rääkinud Vano Allsalu ja Märt Väljataga (#161 „Saladus, saatus ja süü“) ning (:)kivisildniku ja Leo Kunnasega (#171 „Saatuse maja“).

Viimasest lõikasin ma sarja paremate palade pleilisti klipi „Stein ja liblikas“. Leo loeb seal ette katkendi, kus äsja atentaadist eluga pääsenud Stein püüab kinni haruldase liblika. „Elamus oli samasugune, nagu oleksin lugenud luuleraamatut,“ ütleb „Lord Jimi“ kohta (:)kivisildnik. Mind ennast tõi Conradi juurde tagasi James Hillman, kes oli mulle suur ja oluline avastus.

#182 Väike rabamuusika

Kaie Metsla, Anna Vainu ja Indrek Vainu

Selle aasta esimene saade oli jaanuari lõpus salvestatud „Pärimuskultuur ja pseudoteadus“ (#181), kus laua taga istusid Alar Krautman ja Agne Nelk. Muuhulgas läks jutt ka metsalaulupidudele. Sama päeva hilisõhtul kirjutas mulle Facebookis Indrek Vainu, kes on selle kiiduväärse ürituse eestvedaja, ja ütles, et 2023. aasta laulupidu toimub 1. juulil.

Järgmisel korral oli stuudios juba Indrek Vainu ise. Palusin tal tulla oma abikaasaga, mina kutsusin omakorda kaasa Kaie. Lisaks metsalaulupeole rääkisime vikerkaarest, sünkroonsusest, algriimist, maagilisest ruumist, Kuresoo rabast, kuivenduskraavidest ja paljust muust. Lauldud on Tähenduse teejuhtide stuudios väga harva, tänu Annale oli see kokkusaamine meeldejääv erand.

#188 Kodumaine viis

Mari Lassmann, Sten Lassmann ja Kaie Metsla

„Heino Eller ja Mart Saar on kaks eesti rahvusliku muusika alustala,“ ütles sarja 188. vestlusringis pianist Sten Lassmann, kes on salvestanud kogu Elleri klaveriloomingu. Sten Lassmann osales meie palvel selles saates koos abikaasa Mari Lassmanniga. Vestluse selgroog oli Heino Elleri elu ja looming. „Eller on esimene eesti helilooja, kes on sündinud linnas,“... „klaver praegusel kujul oli valmis 19. sajandi viimases kolmandikus,“ loen ma oma märkmetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles