Velle Toll: inimtegevuse mõju Emakesele Maale kui planetaarne trauma

, Tartu Ülikooli kliimateadlane
Copy
Foto: Markus Tamm, fotograaf Enlil Sonn

Võtan jalgratta ja poole tunniga olen Tartust jõudnud pea üksildasse loodusesse. Siin on mul lihtsam sidet loodusega tajuda, kuigi ka Tartu pakub selleks õnneks küllalt võimalusi. Paljudel maailma inimestel on loodusega vahetu kokkupuute võimalus väiksem kui eestlastel. Ometi oleme kõik osa loodusest: looduskeskkonda kahjustades teeme kahju enestele.

Loodus tagab meile ju hüved, nagu toit, joogivesi, puhas õhk ja palju muud. Ja meie kahjustav mõju loodusele on tõesti suur. Oleme ümber kujundanud kolmveerand maismaast ning üle poole maailmamerest, mille tõttu on iga kaheksas taime- ja loomaliik väljasuremisohus. Inimtekkeliste kasvuhoonegaaside mõjul on Maa kliima ulatuslikult muutunud: täna on pea kõikjal Maal sagenenud ja tugevnenud kas kuumalained, paduvihmad või põuad. Maa ja ka elu Maal tõenäoliselt säilivad, hoolimata meie traumaatilisest mõjust. Aga kas ka inimkonna pikaaegne õitseng Maal on võimalik?

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles