Hardo Pajula: neli saadet surmast ja valust

Hardo Pajula
, EBSi vaba majandusmõtte professor
Copy
Foto: Mihkel Lappmaa

#27 Keha, vaim ja valu

Meego Remmel, Andres Soosaar ja Joel Starkopf

See saade oli järg sarja kolmandale vestlusringile „Valu mõte“, kus osalesid Meego Remmel ja Andres Soosaar. Seekord palusime lisaks Meegole ja Andresele stuudiosse valu leevendamise asjatundja Joel Starkopfi. 2020. aasta veebruaris tegin ma seltsi YouTube’i kanalile pleilisti „Tähenduse teejuhtide paremad palad“. Kõnealune saade on seal esindatud ühe klipiga. „Loomulikult on see epistemoloogiline kriis,“ pani Meego näpu peale meie ajastu põhiprobleemile, enne kui see epideemilise kriisi vormis nähtava kuju võttis. „Milline maailmapilt suudab kirjeldada objektiivset reaalsust nii, et elu saaks jätkuda?“ küsib ta samas klipis. See on mu meelest praegu jätkuvalt kõige olulisem küsimus.

Andres Soosaar kirjutab kõrval samast keskustelust pisut pikemalt.

#101 Surma kemiseerimine ja mehhaniseerimine

Karl Käsnapuu ja Kristjan Port

Kui ma 1984. aastal keskkooli lõpetasin, oli sotsialistliku põllumajanduse kemiseerimine ja mehhaniseerimine väga moes. Viis aastat hiljem kukkus Berliini müür pikali ja olukord muutus järsult. Maameestest said üleöö kaitsetolle ihkavad tagurlased, peenemad poisid veerisid ingliskeelsetest klantskaantega õpikutest mikro- ehk makroökonoomikat ja tutvustasid seda teistelegi turumajandussse tunglejatele.

Haiglasse ma tollal ei sattunud ja surmale ka liiga palju ei mõelnud. Kümmekond aastat tagasi avastasin Ivan Illichi, kes kirjutas: „Surm on punkt, kus määratute kulutuste hinnaga koolitatud tarbija tuleb lõpuks kahjumiga maha kanda.“ See lause jäi meelde ja andis palju aastaid hiljem idee kutsuda stuudiosse Karl Käsnapuu ja Kristjan Port.

#145 Viimsepäeva meditsiin

Katariina Martens ja Olev Poolamets

Olen saates vahel vestluskaaslastelt küsinud kolme nende elu kõige meeldejäävamat geopoliitilist sündmust. Mu enda kolm kuupäeva on: 1) 9. november 1989 (Berliini müür pikali); 2) 11. september 2001 (kaksiktornid pikali); 3) 12. märts 2020 (maailmakord pikali).

2020. aasta märtsi teine pool oli segane aeg. Mida või keda selles täielikus tohuvabohus uskuda? Esimese usutava tõlgendusega – „Üheski meie vastuses koroonaviirusele ei ole midagi uut, nad kõik kujutavad endast vaid varasemate trendide võimendatud vorme“ – tuli lagedale tundmatu USA kirjamees Charles Eisenstein. Sarja 145. saate lähtekoht on Eisensteini artikkel „Beyond Industrial Medicine“.

#179 Sealpool surma

Karl Käsnapuu ja Henri Laupmaa

Territooriumilt, mis paikneb sealpool surma, on meil kaunis vähe usaldusväärseid reisikirju. Surmalähedaste kogemustega on asi mõnevõrra parem. Tänu kemiseerimisele ja mehhaniseerimisele langevad surmalähedased kogemused tänapäeval osaks palju rohkematele inimestele kui varem. „Need muutused läbi elanud inimesed ütlevad sageli, et surmalähedased kogemused on nende elu kõige tähendusrikkamad ja vormivamad,“ kirjutab Rupert Sheldrake raamatus „Teadus ja vaimne praktika“.

Surmalähedastest kogemustest me selles saates rääkisimegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles