Hardo Pajula: saated inspiratsioonist ja muusikast

Hardo Pajula
, EBSi vaba majandusmõtte professor
Copy
Foto: Veebipilt: Markus Tamm

#26 Karge võnge

Jaak Johanson, Urmas Kalla ja Celia Roose

„Läksin metsa kõndimaie,“ alustas seda saadet lauluga Jaak Johanson, kes jõudis enne oma surma osaleda veel ühes vestlusringis – „Metamorfoosis mitmekihilisusesse“ (#157) oli ta jutukaaslaseks Hasso Krull. Sarja 26. saates vestlesime neljakesi regilaulust. „Olen mingil perioodil laia suuga neid laule laulnud,“ ütles Jaak saate alguses enda tutvustuseks. Jaagu sõnul oli ta sellest muusikast otsinud pubekaeast peale metsikust ja ehedust. Jaak tõi endaga stuudiosse kaasa Celia ja Urmase, kellega ma kohtusin Kuku Raadio Tartu stuudios 2018. aasta hilissügisel esimest korda.

Celia kirjutas Tähenduse teejuhtide 16. numbrisse, mis oli pühendatud õppetundidele loomadest, vahva laastukese oma krants Säde lauluandest. Urmas kirjutab siinsamas kõnealusest saatest pisut pikemalt.

#130 Usk lähitulevikku

Ahto Abner, Raun Juurikas ja Mihkel Mälgand

„Improvisatsiooni eeterlik vorm on reaalajas komponeerimine,“ kirjutas pianist ja helilooja Raun Juurikas Tähenduse teejuhtide muusika väele pühendatud numbris (TT#20, 5.22) ilmunud artiklis „Nähtamatud sündmused“. Rauni sõnul üritatakse improvisatsioonis ühendada nii kuulamine, interpreteerimine kui komponeerimine. „Selles seisundis on muusik sundinud end väga piiratud mälualale, milles opereerimiseks on vajalik teadmatus ja usk lähitulevikku,“ ütles ta oma artiklis.

Sarja 130. saates osales Raun koos oma kaaslaste Ahto Abneri ja Mihkel Mälgandiga kollektiivist Slow Motion Orchestra. Meie jutuajamine keskenduski reaalajas sündivale heliloomingule.

#150 Keha igaviku tuules

Mari Jürjens ja Pärt Uusberg

„Eestlastel on selline laul,“ olevat üks tuntud läti raadiohääl teatanud oma kuulajatele pärast nädalavahetust põhjanaabrite juures. Laul, mille läti saatejuht endale väljasõidu käigus avastas, oli Mari Jürjensi „Keha“. Juubelisaates vestlesime muusikast ja loomingulisest impulsist laiemalt. Mari ettepanekul oli teiseks saatekülaliseks helilooja Pärt Uusberg, kelle sulest pärineb Kristjan Jaak Petersoni, Juhan Liivi ja eesti rahvaluule tekstidel põhinev lugu „Igaviku tuules“. Ligi kahetunnises vestluses jõudsime rääkida nii luulest, muusikast kui ka vaimu lõhnast. „Luules tunned vaimu lõhna,“ loen ma oma märkmetest.

#169 Trükimasina tagajärjed

Raun Juurikas ja Taivo Niitvägi

„Keskaegne muusika elas rahva keskel edasi. Ei ole sugugi, et kõik oleksid laulnud, nagu laululehtedele trükitud oli. Taotlus oli muidugi unifitseerida. Nagu trükimasin käima läks, loodeti, et massid hakkavad nüüd ühte jalga käima,“ ütles sarja 169. saates ansambli Linnamuusikud asutaja ja kunstiline juht Taivo Niitvägi.

Gutenbergi trükimasinani jõudsime lääne muusika polüfooniliste lätete otsingul. Lähtekohaks oli lehe 20. numbris ilmunud intervjuu Erkki-Sven Tüüriga. „Polüfoonilised suundumused avasid uue perspektiivi ja tõid kaasa olulise hoiakumuutuse,“ ütles Erkki-Sven selles usutluses. Uutest perspektiividest ja hoiakumuutustest me selles saates rääkisimegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles