Kaie Metsla: kas elu ilma depressioonita on võimalik?

, Edmund Burke’i Selts liige.
Copy
Foto: Markus Tamm, fotograaf Enlil Sonn

Alates 2018. aastast on Estonian Business Schoolis toimunud „Oluliste raamatute“ kursus. Kuu alguses lõppenud üheksanda hooaja raamatuks oli Joseph Conradi „Lord Jim“. Viimase loengu lõpuminutitel näitas Hardo meile videoklippi 1990-ndate alguse dokumentaalfilmist „Kind of Blue“, kus ameerika psühholoog James Hillmann räägib melanhooliast ja depressioonist. Mind puudutas emotsionaalselt hästi kombineeritud kõne, muusika ja see, kuidas Hillmann selgitab loodusega ühenduses olemise olulisust.

Hillmann rõhutab, et alati ei pruugi kurb meeleolu olla halb. Me ei peaks kurbust pelgama, sest vahel on see tunne vältimatu ja selle läbikogemine kasulik. Iseenda mõistmiseks on vajalik, et teaksime ja kogeksime lisaks positiivsetele emotsioonidele ka negatiivseid. Me ei pääse sellest, et vahel tunneme hirmu, oleme kurvad või lausa õnnetud. See aitab meil aru saada, kes me oleme. Läbielatud kurbus võib transformeeruda rahuks ja rõõmuks.

Hillmann ütleb, et ilma sügava südamekurbuseta ei ole sageli võimalik näha ega kogeda ilu. Tema sõnul võib depressiooni kaudu märku anda meie kauge kutsumus. Kontakt iseenda ja oma kutsumusega eeldab aga kontakti loodusega. Tänapäeva psühhiaatriakliinikutes suletakse depressioonis inimesed kinnistesse ruumidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles