Hardo Pajula: väike vahva pilt

Hardo Pajula
, EBS, vaba majandusmõtte professor
Copy
Foto: Andre Taal, fotograaf Enlil Sonn

Emiel Veendorp õpetas mulle Clarke’i Ülikoolis mikroökonoomikat. Professor Veendorp, võimalik, et parim pedagoog, kellega mul on olnud õnne kokku puutuda, kõneles inglise keelt kütkestava hollandi aktsendiga. Tema tundides teooria üle ei juureldud, me lahendasime lineaaralgebra ülesandeid. Mul on neid alles kaks kaustatäit.

Avanud pole ma neid aastaid, aga kui pilk vahel nende peale satub, tuleb südamesse soe tunne. Need vanad kladed paitavad mu pilku.

Lineaarvõrrandid kasvasid välja 17. sajandi keskel surnud Prantsuse filosoofi René Descartes’i analüütilisest geomeetriast. Descartes’i järgi nimetatud kartesiaanlikus geomeetrias esindab iga ruumipunkti üks ja ainult üks arvukombinatsioon, meie nimetasime neid vektoriteks. Kõigepealt tuli määrata koordinaadid; y-telg näitas põhja-, x-telg idasuunda. Ülesannetes kirjeldatud probleemid leidsid aset kahe telje tekitatud ruumis. See ruum tuli kõigepealt luua. „The first thing to do is to draw a nice little picture,“ toonitas professor Veendorp veenval moel nii palju kordi, et see sööbis lõpuks mällu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles