Hardo Pajula:Tähenduse teejuhtide saatesari

Hardo Pajula
, EBS, vaba majandusmõtte professor
Copy
Foto: Mihkel Lappmaa

.

#18 Sellest, mis viimsena korda läheb

Alar Laats ja Toomas Paul

“”The Shaking of the Foundations” on Tillichi esimeste religioossete kõnede kogu pealkiri. Minu jaoks on see tõepoolest olnud väga oluline raamat. Tillich räägib seal sellest, kuidas kõik alused on kõikuma löönud. Ta väidab, et seni, kuni inimese kaardimajakene kindlalt seisab, ei ole talle religioonist selle sügavamas tähenduses mõtet üldse rääkida. Ta ei ole mõtlemisvõimeline ning teda ei saa aidata,“ kõneles Tähenduse teejuhtide 18. vestlusringis teoloog Toomas Paul.

Ma muutsin 20. sajandi ühele väljapaistvaimale usuteadlasele Paul Tillichile pühendatud saate pealkirja kaks korda. Esimene variant oli „Kaardimajakeste langemise aegu“, teine „Kõige tähtsamast“. Tillichist kirjutab siinsamas pisut põhjalikumalt teoloog Jaan Lahe.

#42 Kristluse eshatoloogiline sütik

Toivo Pilli ja Joosep Tammo

„Kui “läänt" midagi defineerib, siis on selleks püüdlus lunastuse poole veel selles maailmas. Õhtumaade tsivilisatsiooni eristab teistest selle ajalooline teleoloogia – usk, et ajalool on oma seesmine sihtpunkt või eesmärk," kirjutab Briti poliitikafilosoof John Gray oma „Mustas missas“, millele oli pühendatud Tähenduse teejuhtide 14. saade.

42. vestluses arutasime Toivo Pilli ja Joosep Tammoga „viimsetest asjadest“: apokalüpsisest ja selle ootusest ning poliitikast, mis sellega kaasas käib. Need teemad olid olulised juba 2019. aasta kevadel. Vahepeal pole nad oma päevakajalisusest midagi kaotanud.

#110 Kristluse mootor

Arne Hiob ja Tauri Tölpt

„Tõesti, tõesti, ma ütlen teile, kui nisuiva ei lange maasse ega sure, siis see jääb üksi, aga kui see sureb, siis see kannab palju vilja,“ ütleb Johannese evangeeliumi 12. peatüki 24. salm, mille Dostojevski valis „Vendade Karamazovite“ juhtmõtteks. Sarja 110. vestluses üritasime Arne Hiobi ja Tauri Tölptiga sotti saada, mida need read õigupoolest tähendavad.

Tähendamissõna endani jõudsime, tõsi küll, alles vestluse teises pooles, sealt on pärit ka saate pealkiri. „Piiblikoht räägib ülestõusmisest. On olemas selline asi nagu surnust ülestõusmine... Üle maailma teatakse, et Kristus õpetas igasuguseid tarkusi, aga tegelikult on kristluse mootor ikkagi surnust ülestõusmine,“ selgitas Arne meile ristiusu liikumispõhimõtteid.

#124 Ingellik doktor

Philippe Jourdan ja Tauri Tölpt

„Aquino Thomas pööras Aristotelese kristlusesse ja ristis ta,“ võtab ingelliku doktori põhjapaneva rolli lääne mõtteloos kokku USA kultuuriloolane Richard Tarnas, kelle suurepärane „Õhtumaa mõtteloo passioon“ ilmub sel aastal Edmund Burke’i Seltsi raamatusarjas.

Möödunud aasta kevadhooaja viimases saates vestlesime Philippe Jourdani ja Tauri Tölptiga Ateenast ja Jeruusalemmast ning Aquino Thomase suurest sünteesist – omalaadsest kristlikust animismist, mis praegu panpsühhismi vormis jälle uusi pooldajaid leiab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles