Ilmar Trull: mida on loomad mulle õpetanud

, luuletaja
Copy
Foto: Veebipilt Andre Taal, fotograaf Aivar Kullamaa

Mul on aegade jooksul olnud kodusel ülalpidamisel kaks kassi ja üks koer. Koer oli kingitud. Koer õpetas mulle, et elusaid loomi ei kingita.

Kui elad linnakorteris, siis pole erilist vahet, kas võtad koera või lehma. Nende jaoks pead igal juhul kohal olema 365 päeva aastas. Väljas tuleb käia iga päev. Lehma peaks lüpsma. Iga jummala päev. Ja ei ole nii, et teed täna mitu korda ette, siis on paar päeva vabad. Ei ole vabu päevi. Koer elas mu juures kuusteist aastat, siis lahkus sinna, kuhu me kunagi kõik.

Vahepeal elas ta suvilarajoonis. Seal kraapis ta end ikka kord aastas aia alt läbi ja käis perekonnaasju ajamas. Igal aastal sünnitas neli taksikutsikat, ehkki ise oli väike valge terjerilaadne krants. Nii kestis see mitu head aastat. Viimasel suvila-aastal murdis vist truudust (või oli peika ära kolinud) ja sünnitas neli endasarnast valget nähvitsat. Õpetlikku oli loos sedapalju, et noorloomade edasist elukäiku korraldada pole lihtne. Mul vist pole seda Gerassimi geeni. Teate Mumuu lugu?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles