Intervjuu ⟩ Hardo Pajula ja Richard Tarnas: kõik hingab koos (1)

Hardo Pajula
, EBS, vaba majandusmõtte professor
Copy
Foto: Markus Tamm, foto on erakogust

„Richard Tarnas on minu arvates üks meie aja tähtsamaid mõtlejaid,“ ütles Tähenduse teejuhtide avanumbrile antud intervjuus meediaplatvormi Rebel Wisdom asutaja ja eestvedaja David Fuller, „tema raamat „The Passion of the Western Mind“ on minu meelest endiselt kõige parem teejuht igaühele, kes tahab mõista seda suurt muutust, mille keskel me praegu elame, ja selle kohta lääne mõtte üldises arenguloos... Minu jaoks on see siiani kõige mõjukam raamat lääne mõtte ajaloost, mida ma lugenud olen.“

Ma ise sattusin Tarnase ülalmainitud raamatu peale napilt kaks aastat tagasi. Sealt alates olen ka mina sellega päris palju aega veetnud. „The Passion of the Western Mind“ oli kaks hooaega järjest mu „Oluliste raamatute“ kursusesarja peafookuses. Seetõttu võin öelda, et olen selle raamatu koos mõningate teiste huvilistega tõesti võrdlemisi üksipulgi läbi töötanud. Teos ise on meil praegu tõlkimisel ja peaks ilmuma Edmund Burke’i Seltsi raamatusarjas järgmise aasta esimeses pooles.

                                                        ...

Peamine, mis ma teie raamatutest ja loengutest kaasa olen võtnud, on vast see lihtne joonis, mis kujutab inimsoo teekonda ürgsest ilmavaatest moodsasse (vt nt raamatu „Cosmos and Psyche“ alapeatükki „Forging the Self, Disenchanting the World“). Te olete rõhutanud, et sellel teel on kaks olulist käänakut. Kõigepealt on epohh, mille kese jääb kuhugi 5.—6. sajandisse eKr. Sel perioodil, mida Karl Jaspers on nimetanud „teljeajastuks“, sünnivad paljud tänaseni mõjuvõimsad maailmareligioonid ja filosoofilised õpetused. Teiseks olete te rõhutanud Koperniku ja Descartes’i pööret 16.—17. sajandil.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles