Ülo Niinemets:Kas puhtam on ka jahedam?

Ülo Niinemets
, Eesti Maaülikooli professor, Eesti Teaduste Akadeemia akadeemik
Copy
Foto: Andre Taal, fotograaf Iris Niinemets

Ülo Niinemets kirjutab, et süsinikku sisaldavatest kütustest loobumisega me kliima soojenemist veel ei peata, aga õhu saame puhtaks küll.

Möödunud aasta epideemia algus pani maailma mõneks ajaks lukku. Tulemuseks oli erakordselt puhas õhk paljudes maailma kõige saastatumates piirkondades. Põhja-India Punjabi osariigi elanikud nägid kevadel üle aastakümnete esmakordselt neist ligi 150 kilomeetri kaugusel paiknevaid Himaalaja mägesid. Pea terve põlvkond inimesi oli kogu oma elu näinud vaid oma ninaesist, mis heal juhul ulatus paari kilomeetri kaugusele, halvemal juhul teise korruse rõduni. Viiruse põhjustatud tahtmatu eksperiment näitas erakordse selgusega, et inimtegevus suudab meie planeeti silmnähtavalt muuta.

Kõik nimetatud kemikaalid ja peenosakesed kujutavad endast otsest terviseriski, eelkõige seostatakse õhusaastet kopsuvähiga. WHO hinnangul põhjustab saastunud õhk aastas kogu maailmas rohkem kui neli miljonit enneaegset surma, see ületab Covid-19 pandeemia ohvrite senise arvu üle kahe korra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles