Epistemoloogiline vahejuhtum Belgia politseiga

Hardo Pajula
, EBS, vaba majandusmõtte professor
Copy
Foto: Andre Taal, foto erakogust

Vaheldumisi Kanadas ja Šveitsis üles kasvanud Jeremy Narby omandas antropoloogiadoktori kraadi Stanfordi Ülikoolis. Doktoritöö kirjutamise käigus veetis ta kaks aastat Amasoonias ašaninka-indiaanlaste juures. Nendest muljetest valmis 1998. aastal laiemale lugejaskonnale mõeldud raamat „Kosmiline siug“, mis on eesti keeles välja antud koguni kahel korral.

Mina lugesin „Kosmilist siugu“ paar aastat tagasi ja nõustun täiesti raamatule kaanekilke kirjutanud Maailmapanga spetsialistiga, et see raamat sarnaneb lugemiskogemuselt pigem põnevusloo kui antropoloogiauurimusega. Mõni aeg hiljem sattusin ma YouTube’is ringi uidates videole „Jeremy Narby: Why are these substances illegal“. Selgus, et see paariminutiline klipp oli lõigatud Rick Strassmanni samanimelise raamatu järgi tehtud dokumentaalfilmist „DMT: Hinge molekul“.

DMT (dimetüültrüptamiin) on orgaaniline aine, mida leidub looduslikult paljudes taimedes, sealhulgas ka nendes, mida eelnimetatud ašaninkad kasutasid oma psühhedeelses keeduses ayahuasca’s. Kuigi DMT ise on ÜRO 1971. aasta psühhotroopsete ainete konventsiooni järgi keelatud ainete nimekirjas, ei ole seda sisaldavad taimed otseselt keelatud. Viini konventsioonis käib jutt üksnes meskaliinist, DMT-st, psilotsiinist ja psilotsübiinist, mitte hõimurahvaste rituaalides kasutatavatest peiotekaktusest, ayahuasca’st ja mitmesugustest võluseentest. Kui keegi tahab aga vaadata kaktust või ayahuasca’s kasutatavaid chacruna lehti vastavalt meskaliini ja DMT mahutitena, siis võib põhimõtteliselt ära keelata ka kõnealused taimed.

„Taime kuulutamine ebaseaduslikuks on üks kõige veidramaid ideid, mis kellelegi kunagi pähe on tulnud,“ ütleb Jeremy Narby eelpool mainitud videoklipis. „Kuidas on kultuur, mis peab end ise valgustunuks, demokraatlikuks ja teaduslikuks, jõudnud selleni, et keelustab taimi?“ küsib ta sealsamas hämmastunult. Minu kõrvad läksid eriti kikki järgmise lause juures: „See pentsik idee ütleb meie ühiskonna kohta ilmselgelt midagi väga olulist ja paljastavat.“ Narby sõnul tuleb selle hoiaku tagamaade mõistmiseks kerida ajaloo lint tagasi vähemalt keskajani. Ma tegingi intervjuu alguses Narbyle just sellise ettepaneku: minna selle arulageda idee lähtekohtade otsingul ajas mõned sajandid tagasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles